Kaip pakeisti druską kasdienėje mityboje: 5 sveikos alternatyvos skoniui pagerinti

Daugelis žmonių vartoja gerokai daugiau druskos, nei rekomenduoja gydytojai.

Pasak korespondento, tai nepastebima dėl mėgstamų sūrių užkandžių, pusfabrikačių ir įpročio dėti druskos į paruoštus patiekalus.

Natrio perteklius organizme sukelia skysčių susilaikymą ir didina cirkuliuojančio kraujo tūrį. Nuolatinė kraujagyslių sienelių ir širdies raumens apkrova tampa pagrindine hipertenzijos išsivystymo priežastimi.

Nuotrauka: Pixabay

Tinimas, ypač rytais pastebimas ant veido ir kojų, taip pat yra dažna sūraus maisto meilės pasekmė. Dėl skysčių pertekliaus padidėja inkstų apkrova, todėl jie negali tinkamai filtruoti kraujo.

Atsisakyti per didelio druskos kiekio atrodo sunku, nes bijoma gauti neskanų ir neskanų maistą. Iš tikrųjų yra arsenalas natūralių skonio stipriklių, kurie ne tik kompensuoja druskos trūkumą, bet ir praturtina pojūčių paletę.

Šviežiose ir džiovintose žolelėse, tokiose kaip rozmarinas, raudonėlis ir bazilikas, yra eterinių aliejų, pasižyminčių ryškiu aromatu. Jie stimuliuoja uoslės receptorius, todėl patiekalo skonio suvokimas tampa išsamesnis ir intensyvesnis.

Rūgštūs produktai, pavyzdžiui, citrinų sultys arba obuolių actas, veiksmingai atspindi natūralų ingredientų skonį. Rūgštingumas tarsi „atveria” skonio receptorius, todėl sumažėja papildomos druskos poreikis.

Prieskoniai ir prieskoniai, pavyzdžiui, juodieji pipirai, kmynai ar paprikos, pasižymi sudėtingais skonio profiliais. Jie patiekalams suteikia šilumos, saldumo ar prieskonių, visiškai pakeisdami gastronominę patirtį.

Švieži, skrudinti ar miltelių pavidalo česnakai ir svogūnai yra stiprios natūralios kvapiosios medžiagos. Natūraliai juose esantys glutamatai sustiprina mėsos, daržovių ir grybų skonį, nekenkdami sveikatai.

Naudingus jūros dumblius, pavyzdžiui, kelp arba nori, galima susmulkinti ir naudoti kaip pikantišką prieskonį, nes juose yra daug jodo ir mineralinių medžiagų. Jūros druskai, nors ji ir yra druska, dėl turtingesnės mineralinės sudėties dažnai reikia mažiau, kad būtų pasiektas tas pats skonio efektas.

Palaipsniui mažindami druskos kiekį maiste, skonio receptoriai prisitaiko ir iš naujo išmoksta pajusti natūralų maisto produktų skonį. Pradėkite vengti papildomos druskos prie stalo ir gaminkite maistą su mažiau druskos, kompensuodami ją prieskoniais.

Eksperimentuokite su paruoštais Provanso žolelių, itališkų prieskonių ar kario mišiniais, kad greitai ir lengvai pasiektumėte rezultatų. Sukurkite savo firminius mišinius, užsirašydami sėkmingus derinius, kad gaminti būtų dar smagiau.

Reguliariai vietoj druskos naudodami prieskonius jau po poros savaičių teigiamai paveiksite savo sveikatą. Pastebėsite, kad dėl skysčių pertekliaus sumažės svoris, pagerės inkstų veikla ir stabilizuosis kraujospūdis.

Taip pat skaitykite

  • Kas nutiks, jei visiškai išbrauksite duoną iš savo raciono: kaip organizmas reaguos į atsisakymą
  • Kaip gaminant maistą išlaikyti ryškias daržovių spalvas: mokslinis požiūris į kulinarinę estetiką

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingos patarimų ir gyvenimo triukų idėjos