Daugelis šeimininkių susiduria su situacija, kai iš šviežios citrinos pavyksta išspausti tik kelis lašus brangių sulčių.
Ši problema ypač erzina ruošiant padažus, kepinius ar gaiviuosius gėrimus, kuriems reikia daug citrusinio skysčio, praneša .
Pagrindinė mažos sulčių išeigos priežastis slypi tankioje citrinos minkštimo ląstelių struktūroje. Mikroskopinės ląstelės, pripildytos sulčių, yra saugiai apsaugotos tvirtų celiuliozės ląstelių sienelių, kurių nesunku sunaikinti paprasčiausiu spaudimu.
Nuotrauka:
Citrinų užšaldymas veikia kaip veiksmingas ir natūralus šių ląstelių naikintojas. Susidarę ledo kristalai tiesiog iš vidaus suplėšo ląstelių sieneles ir labai susilpnina visą minkštimo struktūrą.
Atšildytos anksčiau tvirtos ląstelių membranos praranda elastingumą ir tampa lankstesnės. Todėl sultims išgauti reikia daug mažiau mechaninių pastangų, o sulčių išeiga padidėja vidutiniškai 30-40 proc.
Šio metodo ignoravimas lemia nuolatinį vaisių perteklinį vartojimą ir nereikalingą finansinį švaistymą. Ne tik negaunamas reikiamas sulčių kiekis, bet ir tenka pirkti daugiau citrinų, kad būtų pasiektas norimas skonio efektas.
Be didesnio sulčių kiekio, šaldymas suteikia dar vieną svarbų privalumą – lengvesnį perdirbimą. Užšaldytos citrinos ne tik išskiria daugiau skysčio, bet ir daug lengviau sutarkuoti žievelę.
Prieš užšaldant citrinas reikia kruopščiai nuplauti po šiltu vandeniu su šepetėliu, kad pašalintumėte galimus vaško ir purvo pėdsakus. Po to vaisius reikėtų nusausinti popieriniu arba medvilniniu rankšluosčiu.
Visiškai išdžiovintas citrinas galima dėti į šaldiklį sveikas, iš anksto supakuotas į maišelį ar maistinę plėvelę. Jas taip pat galima supjaustyti griežinėliais ar apskritimais ir užšaldyti vienu sluoksniu ant plokščios lėkštės, kad vėliau būtų lengva naudoti.
Citriną iš šaldiklio išimkite likus 10-15 minučių iki planuojamo naudojimo, kad ji šiek tiek atšiltų, bet nespėtų visiškai sušilti. Taip šiek tiek atitirpusi citrina puikiai spaudžia sultis ir lengvai tarkuojasi.
Norint išgauti kuo daugiau sulčių, šiek tiek atšildytą citriną prieš pjaustant galima truputį paspaudus ant stalo pasukti. Šis paprastas būdas dar labiau suardys visas nepažeistas ląstelių struktūras.
Šaldytos citrinos naudojimas atveria naujas galimybes gaminant maistą – patiekalų skonis tampa intensyvesnis ir ryškesnis. Galėsite gaminti limonadus, marinatus ir desertus nesijaudindami, kad pritrūks citrusinių vaisių sulčių.
Taip paprastas šaldiklis tampa galingu įrankiu visiems, kurie virtuvėje vertina praktiškumą ir efektyvumą. Šis metodas nereikalauja papildomų išlaidų, tačiau duoda apčiuopiamą naudą, taupydamas jūsų laiką, pinigus ir pastangas.
Taip pat skaitykite
- Kaip išvalyti mikrobangų krosnelę be chemikalų: kodėl citrina ir popierinis rankšluostėlis riebalus pašalina geriau nei geliai
- Kaip plauti indus su riebalais: kodėl karštas vanduo pranoksta šaltą?