Namų šeimininkės turi įprotį česnakus laikyti šaldytuve, tikėdamosi pratęsti jų šviežumą.
Tačiau šis paplitęs klaidingas įsitikinimas lemia visiškai priešingą rezultatą ir greitą produkto gedimą, praneša korespondentas.
Pagrindinė problema, susijusi su česnakų laikymu šaldytuve, yra nuolatinė didelė drėgmė. Nuolatinis kontaktas su drėgnu oru sukelia svogūnėlio viduje vykstančius biologinius procesus, kurie gamtoje yra skirti daugintis.
Nuotrauka:
Ant skiltelių ir po žvyneliais susikaupusi drėgmė yra stiprus signalas augalui pradėti augti. Česnakų ląstelės šią drėgmę suvokia kaip palankaus pavasario laikotarpio atėjimą. Dėl to pabunda miegantys pumpurai ir išleidžia žalius ūglius.
Dygimas ne tik pablogina česnakų prekinę išvaizdą, bet ir smarkiai pakeičia jų skonį bei sveikatingumo savybes. Maistinės medžiagos iš skiltelės aktyviai perdirbamos ir išleidžiamos žaliajam augimui, todėl pati skiltelė tampa gležna ir tuščiavidurė.
Kartu drėgmės perteklius skatina pelėsinių grybų ir puvimo bakterijų vystymąsi. Svogūnėlio paviršiuje atsiranda tamsių dėmių, o tarp skiltelių susidaro purios apnašos, todėl česnakai tampa netinkami valgyti.
Taip pat prarandama pagrindinė česnako vertė – intensyvus aštrus aromatas ir išskirtinis skonis. Dėl didelės drėgmės greitai oksiduojasi eteriniai aliejai ir alicinas, kurie ir lemia šias unikalias savybes.
Dėl to gaunamos ne kvapnios elastingos skiltelės, o beskonė dygstanti ar pūvanti masė. Toks česnakas ne tik nenaudingas gaminant maistą, bet ir gali būti kenksmingas jūsų sveikatai dėl galimų pelėsių toksinų.
Idealios sąlygos ilgalaikiam česnakų laikymui yra visiškai priešingos nei šaldymas. Jiems reikia pastovios kambario temperatūros, labai mažos drėgmės ir geros oro cirkuliacijos.
Geriausia sandėliavimo vieta – sausa, tamsi ir vėsi patalpa, pavyzdžiui, sandėliukas ar virtuvės spintelė, atokiau nuo šilumos šaltinių. Galima naudoti pintas galvutes arba svogūnėlius sudėti į kartonines dėžes, tinklinius maišelius ar pintus krepšius.
Toks būdas leidžia česnakams išlikti natūralios ramybės būsenoje daugelį mėnesių. Svogūnėliai išlieka tvirti, sultingi ir kuo skanesni iki kito derliaus nuėmimo.
Niekada nelaikykite česnakų plastikiniuose maišeliuose ar sandariuose induose, kuriuose neišvengiamai kaupiasi kondensatas. Laisvas oro patekimas yra pagrindinis veiksnys, apsaugantis nuo puvimo ir dygimo.
Laikydamiesi šių paprastų taisyklių, kokybiškais česnakais galėsite džiaugtis ištisus metus. Tinkamai laikydami sutaupysite pinigų ir užtikrinsite, kad kiekvienas česnakinis patiekalas būtų tikrai skanus ir sveikas.
Taip pat skaitykite
- Kaip padidinti citrinų sulčių kiekį 40 proc.: paprastas šaldiklio šaldymui pritaikytas gyvenimo būdas
- Kaip išvalyti mikrobangų krosnelę be chemikalų: kodėl citrina ir popierinis rankšluostėlis geriau nei geliai pašalina riebalus